onsdag 25. mai 2011

10 tips.

 For atopikere, de med eksem / atopisk eksem eller andre hudplager.

 1. Smøring. Ved synlig eksem er det veldig viktig å smøre to ganger om dagen. Ved aktiviteter som feks svømming kan det være lurt og smøre rett etter også. Smør alltid en god fuktighetskrem helst 10 minutter etter kortisonet så det får trekke best mulig inn. Viktig å følge legens råd med kortisoner og bruke den som det er blitt fortalt. For mye eller lite bruk gjør som oftest mer skade på huden og eksemet.
Når eksemet er borte er det viktig og fortsette å smøre minst en gang om dagen for å forhindre at det kommer tilbake. 

2. Vasking. Velg parfymefritt til alt den med eksem kommer i kontakt med og så lite som mulig av vaskemiddelet også. Det er best å kutte tøymykner helt ut.

3. Påkledning. Ren bomull, helst hvit eller lys er minst behandlet. Gjerne arvedede som har gått igjennom en del vask fra før av. Ull av fine fibre og god kvalitet kan ofte hjelpe huden, ikke vær redd for å prøve ren myk ull på eksem. Det er viktig med god ventilering og at barnet ikke blir for varmt.

4. Prøv ut nye kremer etterhvert..virkningen kan avta.  Det er viktig å variere både kortison og fuktighetskrem. Hvis det er et barn du smører så velg helst en uten havre. For å forhindre allergier og så barnet slipper sviingen disse kremene har.

5. Unngå å bli utsatt for røyking.

6. Prikketest og en prat med ernæringsfysiolog kan hjelpe på å forhindre det verste eksemet men trenger ikke å ha noe stor innvirkning på utbrudd.

7. Hudlegen er som regel den personen som kan hjelpe mest og kan tilby lysbehandling og bad. Barn kan også ha god nytte av lysbehandlingen så lenge de er gamle nok til å beholde brillene på.

8. Unngå alt av hudpleie produkter/sminke som ikke er "hudvennlige". Det enkle er ofte det beste, velg allergitestede sminkeprodukter hvis du er plaget i ansiktet. Unngå handkremer/lypsyler/shampo og såpe i dagligevare butikker. Gå gjerne for økologiske produkter eller fra apotek. De trenger ikke nødvendigvis å koste noe mer enn de vanlige.

9. Hvis eksemet blir gulig så er det kanskje infisert. Ta kontakt me legen for å få det behandlet fortest mulig så slipper man mulige arr.

10. Bading. Det er viktig å vaske bort kremrester! annenhver/hver tredje dag. Gjerne et bad med godgjørende olje. Unngå såper og for varmt vann.

Det skal ikke klø sier hudlegen min. Klør det gjør du noe feil..
Det finnes flere kortisonfrie kremer men ville også tenkt meg om to ganger før du bruker den på barn. Langtidsvirkningen på de er ikke testet godt nok. I tillegg koster det 350,- for den minste tuben..

Jeg har til tider store hudplager og jobber med å ha kontroll over eksemet i åtte år. Jeg går til lysbehandlinger regelmessig og har to små barn med eksem. De er til daglig ikke plaget med eksemt selv om det er synlig på grunn av rett behandling.
Jeg tror at de som ikke har opplevd eksem selv ikke skjønner hvor plagsomt det er i det daglige. Søvnvansker/kløe og ubehag. Aktiviteter kan være vanskelig og feilbehandling til tider direkte vondt. Oppklødde sår som ikke slutter å klø.. mindre kan gjøre deg sprø..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...